Meny Stäng

Sju personer åtalas för grova ekobrott inom byggsektorn

Kammaråklagarna Elisabeth Börjesson och Kajsa Malmström vid Ekobrottskammaren i Linköping har i dag väckt åtal mot sju personer för grova bokföringsbrott, näringspenningtvätt, grova brott och grova bedrägerier i totalt 11 bolag.
– Bolagen har använts i olika kriminella syften, som att begå bedrägerier i, slussa pengar genom eller bedriva svart byggverksamhet, säger Elisabeth Börjesson.

Brotten som de sju personerna har åtalats för ska ha begåtts mellan 2015-2018. Två av huvudmännen är häktade. De elva bolagen har bland annat bedrivit byggverksamhet, men en del av dem har endast använts för att slussa pengar genom. Några redovisningar om anställda finns inte, verksamheten har bedrivits med svart arbetskraft.

– Någon löpande bokföring har inte funnits och de har inte heller skött redovisningen av skatter och avgifter till Skatteverket, säger Elisabeth Börjesson.

Uteblivna betalningar av leverantörsfakturor har lett till betalningsförelägganden och slutligen konkurs. En tid innan konkurs har en så kallad målvakt satts in i styrelsen. Huvudmännen har då istället köpt eller tagit över ett nytt bolag som de fortsatt att bedriva verksamhet i.

Brottsvinsterna har bland annat bestått av diverse byggmaterial som tagits ut utan att betalas. De har även upprättat kundfakturor i bolagen, vars inbetalningar har förts över till huvudmännen och bland annat gått till att betala svarta löner. De totala skulderna i alla bolag uppgår till cirka 8 miljoner kronor. Vad gäller näringspenningtvättsbrotten är det totalt 11 miljoner som hanterats.

– När det gäller bedrägerierna syftar vi till de obetalda leverantörsfakturorna och menar att huvudmännen aldrig haft för avsikt eller förmåga att betala dem, säger Elisabeth Börjesson.

Örebro tingsrätt, B 4723-18

Förhandlingen börjar den 7 mars och beräknas pågå i 6 veckor. Åklagare är Anna Lander och Kajsa Malmström, båda kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping.

För mer information:
Elisabeth Börjesson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping, finns tillgänglig för frågor rörande åtalet idag, 25 feb, kl 14:00 Tel: 010-5629726