Meny Stäng

Tipsa om ekonomisk brottslighet

Tipsa oss anonymt per telefon eller formulär. Vi tar emot ditt tips för att kunna förebygga brott, bekämpa brottslighet och skapa trygghet på marknaderna och i samhället. 

Ekonomisk brottslighet har ett mörkertal som är mycket större än annan brottslighet. Det beror på att en stor del av de ekonomiska brotten inte har enskilda offer, det är oftast samhället som drabbas genom minskande skatteintäkter. En annan effekt är att konkurrensen blir snedvriden, t ex vid svartarbete. De två vanligaste typerna av ekonomiska brott är skattebrott och bokföringsbrott.

Tipstelefon: 010 – 562 90 90

EBMs tipsformulär

När du ringer till tipstelefonen väljer du vilket geografiskt ansvarsområde det handlar om; Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå eller Linköping. 

Telefontid

Vardagar kl 09.00-15.00
Lunchstängt mellan kl 11.30-12.30

De här brotten utreder vi

Ekobrottsmyndigheten utreder skattebrott, bokföringsbrott och konkursrelaterad brottslighet, eller med andra ord brott som sker inom ramen för näringsverksamhet. På Ekobrottsmyndigheten utreds också finansmarknadsbrott.

Om du misstänker att du har utsatts för ett bedrägeri eller ett försök till bedrägeri, till exempel annonsbedrägeri, kortbedrägeri, bedrägeri via telefon, ska du i första hand anmäla det till polisen på din hemort. Läs mer här: polisen.se om bedrägerier.

Att tänka på när du tipsar oss

Ange vilket företag som ditt tips avser.

Ange var i landet verksamheten bedrivs.

Här är några frågor som vi gärna ser att du berättar om i ditt tips till oss: 

  • Vilka är aktörerna? Är det t ex företrädare för bolag, privatpersoner eller är det personer som styr i bolag utan att synas formellt?
  • Vad består den kriminella handlingen av? Vad är det dom gör? Hur går det till? 
  • Finns det gömda/dolda tillgångar från brottsvinsterna?
  • Finns det någon plats/sida där vi kan se tecken på den brottsliga verksamheten?  

Vad är skillnaden mellan ett tips och en anmälan?

När man lämnar ett tips kan man välja om man vill vara anonym eller inte. Vid en anmälan om misstänkt ekonomisk brottslighet kan man inte vara anonym. Vi vill helst inte ha anonyma tips då vi kan behöva ställa ytterligare frågor för att veta mer. Läs mer om att anmäla ekonomisk brottslighet.